Mange nordmenn tar opp forbrukslån, og det finnes mange sider på nett som forklarer hvordan man finner beste lån uten sikkerhet – som f.eks. www.abcnyheter.no. Skal man ta opp et usikret lån, f.eks. i form av kredittkort eller forbrukslån, gjelder det å være spesielt obs på rentene. Høye renter kan nemlig gjøre det vanskelig å betjene denne typen lån, og mange havner i det vi kaller luksusfellen.

I Norge er det svært mange som sliter med å betale ned dyre forbrukslån, og ifølge VG er denne formen for lån en av de største grunnene til at nordmenn ender opp med økonomiske problemer. Heldigvis finnes det alternativer til forbrukslån, noe som er smart å vurdere før man eventuelt søker om lån. Finn ut hvilke alternativer som finnes ved å lese videre.

Private lån

Mange vurderer ikke engang andre alternativer før de søker om dyre kredittkort eller forbrukslån. Lån uten sikkerhet kan ofte ha renter som er både to-, tre- og firesifrede, noe som kan bli veldig dyrt i lengden. Hvis man har et akutt behov for penger, kan man imidlertid finne mer gunstige låneformer. Er man heldig, kan man kanskje få ordnet med et privat lån.

Et privat lån er akkurat hva det høres ut som – et lån man tar opp privat. Man kan for eksempel låne penger av familie, venner eller til og med arbeidsgiver dersom dette lar seg gjøre. Det kan være verdt å forhøre seg rundt, da private lån som regel er uten renter (eller i det minste med mye lavere renter enn hva en bank opererer med).

Sparing av egne penger

I stedet for å ta opp lån, kan man eventuelt spare opp pengene man trenger på egen hånd. Dette er kanskje ikke alltid et alternativ, spesielt dersom man trenger penger raskt. Men om man har muligheten, er dette det klart beste alternativet. Det finnes mange gode sparetips som gir en råd til hvordan man kan spare penger mer effektivt ved å gjøre små grep i hverdagen.

Sparer man penger selv, slipper man å tenke på dyre renter eller at man må betale tilbake penger. Hvis man setter av et lite beløp hver uke eller måned, har man plutselig råd til det man har lyst på. Dette er den klart billigste løsningen, men det krever selvfølgelig både innsatsvilje og disiplin. Prioriter riktig i hverdagen, og bruk mindre penger på dyre og unødvendige ting som kaffe på kafé.

Lån med sikkerhet

Usikrede lån har generelt sett langt høyere rente enn lån med sikkerhet, noe som skyldes den økte risikoen banken tar ved å låne ut uten sikkerhet. Derfor kan man – dersom man har mulighet – med fordel ta opp et lån med sikkerhet. Eier man for eksempel egen bolig, kan man «øke boliglånet» og dermed få et lån med langt mer gunstig rente enn hva forbrukslån har.

Man bør imidlertid ikke øke boliglånet ukritisk, da dette også kan gjøre at man får for store utgifter. Det er lurt å forhøre seg med banken om hvilke muligheter man har når det kommer til lån. Man bør i alle tilfeller velge lånet med de laveste rentene og gebyrene. Man kan også stille med sikkerhet i andre verdifulle gjenstander man eier, som for eksempel kjøretøy.

Andre løsninger

Vi har nå sett på de mest aktuelle alternativene til lån uten sikkerhet. Det kan også finnes andre muligheter, avhengig av hva man skal låne penger til. Noen velger å ta opp forbrukslån dersom de skal kjøpe bil, kanskje fordi de ikke får innvilget et vanlig billån i banken. I slike tilfeller kan man vurdere å heller lease bil. Da er det banken som eier bilen, og man «leier» den.

Mange tar også opp forbrukslån eller betaler med kredittkort dersom de har lyst på luksusgjenstander som klær, møbler eller lignende. Husk at det ofte finnes rimeligere alternativer enn å kjøpe nytt. Kanskje slipper man å ta opp lån dersom man heller velger å kjøpe brukt. Sjekk ut sider som lar folk selge og kjøpe bruktgjenstander, som for eksempel Finn.no. Det finnes alltid rimeligere alternativer.

De beste alternativene til kredittkort og forbrukslån

  • Privatlån
  • Spare penger selv
  • Lån med sikkerhet
  • Leasing (istedenfor forbrukslån til bil)
  • Finne billigere alternativer slik at man slipper å ta opp lån

Før man søker om forbrukslån, bør man vurdere andre muligheter for finansiering. Forbrukslån og kredittlån bør være en siste utvei som kun benyttes dersom man absolutt må, grunnet de høye rentene. Man kan vurdere å ta opp private lån, spare penger, øke boliglånet, lease istedenfor å kjøpe, eller å rett og slett finne billigere alternativer slik at man slipper å låne i det hele tatt.